...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo

Društvene mreže i mladi: Zabava, ali i opasnost

20.10.2015.

Sve je češća pojava da deca u nižim razredima osnovne škole imaju profile na društvenim mrežama. Iako ih mnogi shvataju bezazleno, stručnjaci upozoravaju na to da zbog običnog postavljanja slika ili komentara deca često mogu dovesti u opasnost i sebe i druge.

.

Učenici šestog razreda osnovne škole "Prva vojvođanska brigada" u Novom Sadu kažu da u njihovom razredu samo nekoliko đaka nije uključeno na neku društvenu mrežu. Najviše koriste Fejsbuk, ali neretko imaju naloge i na Tviteru, Instagramu. Većina svoj prvi profil napravi u petom razredu, a neki čak i ranije.

Iako deca društvene mreže koriste uglavnom za druženje i komunikaciju, oni sami, kao i njihovi roditelji nisu svesni kakvim se sve opasnostima izlažu.

"Imate jedno dete koje ima 8-9 godina i koje nije pripremljeno, nije edukovano, prosto mu niko nije pričao šta su društvene mreže i koje su to moguće zloupotrebe na samim društvenim mrežama i imate dete koje je samo u tom svetu koji je onlajn. U tom onlajn svetu vrebaju mnoge opasnosti, od recimo pedofilije na internetu, tačnije onlajn zavođenja, sekti, pristup štetnom i nedozvoljenom sadržaju, dečje pornografije, dečje prostitucije, trafikinga", objašnjava Biljana Kikić-Grujić, iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

Pedagozi i internet stručnjaci saglasni su da deci prvenstveno treba objasniti kako se društvene mreže koriste i koje su moguće negativne posledice po njih.

"Savetovati decu ukoliko već koriste internet šta ne smeju, šta ne treba da rade. Ne treba sebe nikada da izlažu, ne treba da daju svoje lične podatke i podatke svoje porodice. Ne stavljati, ni pričati ništa o drugome, što ne bi želeo da drugi pričaju o tebi. Treba upoznati decu da iako su ti postupci anonimni, treba im otkriti da se oni mogu otkriti i da su kažnjivi, da mogu da budu počinioci otkriveni", kaže Gordana Stefanović, pedagog.

Osim edukacije u školi i van nje, stručnjaci navode da je neophodno da roditelji imaju uvid u ono šta njihova deca rade na internetu, kako oni ne bi nekome naškodili ili i sami postali žrtve negativnih strana društvenih mreža.

 

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Konkurs za regionalno partnerstvo mladih

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i USAID, u saradnji sa partnerskim organizacijama, otvorili su konkurs za program Regionalno partnerstvo mladih.…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

.

Konkurs za esej

Fondacija Konrad Adenauer u Beogradu i Institut za javnu politiku raspisali su Konkurs za esej "O meni se radi! Zašto…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo