...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo

Do velikih ideja sa malim budžetom

01.09.2015.

PDP konferencija kreativnih medija počinje u četvrtak u Novom Sadu u SKC Fabrici i traje do nedelje. Ova konferencija je jedina tog tipa u regionu i okuplja kreativce iz oblasti dizajna, fotografije, arhitekture i drugih područja kreativnog rada. Ove godine tema je Lo-Fi-Hi (Low fidelity, Hi creavity) podstaći će četverodnevno razmišljanje svih posetilaca o načinu realizacije velikih ideja u organizovanim uslovima i bez velikog budžeta.

.

Dajana Vujaklija iz organizacija PDP konferencije rekla je za O radio da će samo otvaranje PDP konferencije biti veoma zanimljivo, jer se prvi put održava u večernjim časovima i to u klubu Fabrika, a tom prilikom biće održana posebna manifestacija pod nazivom Pecha Kucha Night.

"To je japanska tehnika prezentovanja kreativnih projekata, koja ima veoma dinamičan format. U pitanju su prezentacije 20x20, tačnije svako ko prezentuje svoj projekat ima prostora da to učini u 20 slajdova, a na svakom slajdu može da govori 20 sekundi. To na kraju bude zaista simpatično i duhovito, jer se autori konstantno trude da postignu taj tempo", najavila je Dajana.

Dodala je da će upravo taj program na otvaranju voditi poznati voditeljski dvojac Daško i Mlađa, a program otvaranja počeće u četvrtak 3. septembra u 19 časova.

Tema ovogodišnje PDP konferencije je "Lo Fi Hi", i odnosi se na projekte koji su uspešno realizovani uz određene restrikcije, dakle bilo da su to budžetske, tehničke, tehnološke ili možda neke unutrašnje koje autor sam sebi postavlja. Predavači će zatim govoriti o tome na koji način se umetnici sa ovim organičenjima suočavaju i kako ih prevazilaze.

Dajana je posebno istakla da će na konferenciji gostovati njujorška dizajnerka Leta Sobierajski, koja će držati radionice, predavanja, biti u žiriju i čak držati portfolio review sesije, odnosno zainteresovanim umetnicima davati komentare na njihove radove. "Pokušavali smo i prošle godine da je dovedemo i konačno smo uspeli, biće vrlo angažovana i dostupna, tako da će njeno gostovanje ovde zaista ispuniti svoju svrhu", dodala je Dajana.

Sa posebnim entuzijazmom je najavila saradnju između PDP konferencije i nove, mlade ekipe iz udruženja Dom B-612. Oni su nedavno dobili jedan prostor u Kineskoj četvrti na korišćenje, sredili ga i deo programa konferencije biće odžan upravo tamo, a to će biti izložbe najboljih radova sa konkursa PDP-a.

Direktor centra za dizajn, arhitekturu i tehnolohiju Fakulteta tehničkih nauka Aleksandra Pešterac kaže da je odlična inicijativna da se iskoristi prostor kineske četvrti, pogotovo lokacije na kojima će biti održani programi a u pitanju su Fabrika, The Quarter i Dom 612.

Deo ovogodišnjeg PDP-a je i Eipix koji će podržati mlade koji žele kreativno da se izražavaju. Kako kaže Jasmina Bošković ispred Eipixa, oni vrlo dobro znaju koliko je podrška bitna kada se rade ovakve stvari "Mladi mogu da odrade tu priču ali uvek više znači kada dobiju otvorenu podršku i kada im neko kaže 'ti to možeš', što znamo iz našeg iskustva".

 

J.M.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Zanimljive radionice u okviru PDP konferencije

PDP konferencija će i ove godine organizovati radionice koje će se održavati u KC Labu, od 10. do 18. oktobra. Svi učesnici…

.

Predavanja na PDP konferenciji dostupna onlajn

Ovogodišnje izdanje PDP konferencije (Print, Design, Photography) biće održano od 16. do 18. oktobra u Novom Sadu u potpuno drugačijem…

.

Konkurs PDP konferencije za izložbu grafičkih radova

Organizatori PDP konferencije pozvali su dizajnere, ilustratore i druge vizuelne stvaraoce da se prijave na konkurs grafičkih radova na temu…

.

Ljubavi nikad nije previše

U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio…

.

PDP konferencija uz dizajn i vizuelnu umetnost

Jedanaesto izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturoj stanici Svilara u Novom Sadu. Ove godine…

.

Otvoren konkurs za PDP konferenciju

Ovogodišnje izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara. Organizatori pozivaju dizajnere, ilustratore, fotografe…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo