...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo

Dino i Kristian: O radio podseća na underground

05.09.2015.

Festival uličnih svirača je definitivno vreme kada u Novom Sadu možemo upoznati ljude iz različitih zemalja, sa različitih meridijana i koontinenata, a među njima su i Dino i Kristian, dva mlada video novinara sa Hrvatske radio-televizije. Njih dvojica su došli po zadatku, da isprate i na HRT-u prikazu publici kakv je ovo festival, kakav je naš grad i kakvu atmosferu nudi.

.

"Festival je iznad svih naših očekivanja, jer pre nego što smo krenuli ovamo nismo znali puno o njemu. Pozvani smo da sudjelujemo na festivalu i nakon što smo malo Guglali i kada su se pojavili svi ti snimci i fotografije, potpuno smo se oduševili. Povorka je bila sjajn uvod za ono što festival zapravo i jeste", rekao je Dino.

On je napravio poređenje i rekao da u Hrvatskoj postoji jedan vrlo sličan festival "Špancir fest", koji su naši slušaoci i čitaoci mogli da prate u našem programu, jer je Jela bila na licu mesta. "Ja sam čest gost Špancir festa u Varaždinu i dosta je to sličan koncept. Varaždin i Novi Sad imaju dosta sličnosti, ima dosta tih manjih trgova i pozornica, tako da je na malom prostoru puno događanja. Jedino što u Varaždinu program traja od jutarnje kave do ponovo jutarnje kave", ispričao nam je Dino.

Momci su poneli sa sobom i program Uličnih svirača, kako bi sa nama podelili šta je to što je na njih ostavilo najveći utisak. Kristian nam je rekao da ima puno toga što im se svidelo, a i da bi mogli da izgovore neke blesave nazive kao što je BadaBimBum bend. "Dečki odlično sviraju, a drugog dana festivala su nas oduševili Nando Emajla. To je nešto impresivno i nikad viđeno, oni pjevaju, plešu, lete i u isto vrijeme su akrobate", rekao je Kristian i dodao da bend nastupa i poslednjeg dana u 19 sati, što je preporuka za sve naše slušaoce da posete njihov nastup.

Obojica su se složili da će Novi Sad pamtiti po toplini koju grad ima. "Ljudi su jako srdačni. Snimajući ove materijale za naš prilog, pričali smo i sa građanima, turistima iz cijelog svijeta i performerima, i svi smo se složili oko ovoga", rekli su nam momci.

Kolege iz Zagreba su sa nama podelile da u Hrvatskoj nema veliki broj medija koji su usko fokusirani na mlade, te da su više zastupljene radio i TV stanice koje su lokalnog ili komenrcijalnog karaktera, pored onih velikih nacionalnih frekvencija. 

"Recimo, imamo kod nas na Fakultetu političkih znanosti radio z amlade i on djeluje kao udruga. On postoji već 18 godina i četvrti je ili peti po slušanosti u Zagrebu, pord svih ovih drugih radio stanica. To definitino govori da postoji publika za njega", kazali su nam zagrebački mladi novinari.

Dino je dodao da je prošle godine otvoren još jedan radio Target u Zagrebu, koji je namenjen mladima od 16 do 29 godina, a koji pušta najviše elektronsku muziku i prati sve festivale. "Oni su druga najslušanija postaja u Zagrebu, a samo mladi rade program", reka oje on.

Kristijan je dodao da ga atmosfera na O radiju podseća na neformatirane, underground stanice u kojima je atmosfera mnogo opuštenija nego na onima na kojima se sve dešava u sekundu, što je ocenio kao dobru stvar.

Jedan njihov dan na festivalu u Novom Sadu izgleda tako što pre podne montiraju i šalju materijal kolegama u HRT-u, a posle odlaze na teren i snimaju. Kada se program završi moci nastavljaju da švrljaju noćnim životom Novog Sada. "Ono što se tada dešava nije za snimanje", rekli su u šali Dino i Kristian.

Sa njima se ponovo vidimo na našoj bini u 22 sata, a pozivamo i vas dan se pridružite, jer sledi surprise! Ceo razgovor sa našim kolegama iz Zagreba poslušajte na kraju teksta.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Pitaj klince: Ekstremi su lepi deo stvaranja

Zagrebački duo "Pitaj klince" publiku u regionu je nedavno obradovao debi albumom "Stvari za sad", na kome se nalazi deset…

.

Rab: Malo ostrvo koje ne može da dosadi

Hrvatsko ostrvo Rab sjajan je izbor ako od letovanja očekujete mir, udobnost i savršen prirodni ambijent, bez puno noćnog provoda…

.

Riječki metal bend Mamut večeras u Novom Sadu

Večeras u Novom Sadu, u CK13, nastupa riječki alternativni bend Mamut. Publici će predstaviti, kako kažu najjači set pesama koji…

.

Prazna lepinja: Nismo više klinci

Zagrebački bend Prazna lepinja se nedavno vratio na scenu na najbolji mogući način - rasprodali su tri koncerta zaredom u…

.

Nema velikih razlika u studentskom životu Novog Sada i Zagreba

Tokom prošle nedelje boravili smo u Zagrebu i razgovarali sa studentima o tome kako izgleda njihova svakodnevica u tom gradu.…

.

Miki Solus: Sunčanom stranom ulice!

Posle godinu dana Miki Solus se vratio u Novi Sad. Kako nam je i sam rekao, ovog puta nije imao da…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo