...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Destinacija puno - mladi vaučere ne traže

24.07.2015.

Ukoliko nameravate da letujete u Srbiji možete uštedeti 5.000 dinara po osobi uzimanjem vaučera koji je građanima obezbeđen uredbom Vlade Srbije za podsticanje razvoja domaćeg turizma. Pravo na vaučere imaju punoletni učenici, studenti, penzioneri, osobe sa invaliditetom i ratni invalidi, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, nezaposleni i zaposleni s platom manjom od 60.000 dinara.

.

Lepenski vir

Vaučer praktično umanjuje trošak letovanja za 5.000 dinara po osobi u objektima koje je odobrilo ministarstvo turizma Vlade Srbije.  

Prethodno morate rezervisati smeštaj u trajanju od najmanje pet dana u jednom od 244 objekata koji se nalaze na odobrenoj listi Ministarstva turizma. Listu objekata u kojima važe vaučeri možete pronaći ovde.

Kada odaberete objekat, potrebno je da u njemu rezervišete smeštaj u trajanju od barem pet dana i sa svom dokumentacijom, među kojom je i dokaz da pripadate nekoj od grupa koja ostvaruje pravo na vaučere, odete u poštu i prijavite se. U pošti se dobija potvrda s ličnim podacima i ona se predaje ugostitelju, koji vam na konto nje umanjuje račun za 5.000 dinara po osobi.

Ugostitelji vaučere mogu unovčiti na svakih 15 dana u Ministarstvu turizma, uz priložene fiskalne račune.

Mladi, sva je prilika, nisu u većem broju zainteresovani za ovu pogodnost iako je u ponudi više veoma zanimljivih destinacija.

Kako je O radiju rečeno u Ministarstvu turizma, trenutno ne postoji tačan podatak koliko mladih je ostvarilo pravo na vaučere i ta informacija će biti poznata na jesen, budući da je akcija produžena i umesto do 15 . jula traje do 15. oktobra. U prvoj turi je štampano 100.000 vaučera, a do danas se prijavilo oko 7.000 građana/ki, od kojih većinom penzioneri, prvenstveno zainteresovani za banje i rehabilitacione centre.

O radio se posavetovao sa turističkim vodičima u nameri da otkrije koja bi mesta našoj publici bila najzanimljivija za letnji i jesenji provod u Srbiji. Lista je naravno podložna subjektivnom tumačenju ali najvažniji turistički toponimi su svakako sledeći:

zlatar jpg

Jezero Zlatar

Aranđelovački hotel “Izvor” nudi ekskluziv spa-vikend i razgledanje prirodno-istorijskih spomenika, poput Risovačke pećine i Oplenca, a moguće su degustacije vina i domaća hrane.

Hotel „RTB Bor“ takođe ima spa-centar, okružen je lepom priroda, a nedaleko odatle je i Rtanj.

Vrdnik, odnosno ogranak hotela „Aqua“, ima jednako eksluzivan program, dobar za vikend-spa opuštanje, obilazak manastira, a nakon šetnje po šumi možete posetiti Perkov salaš i klopati dobro.

Vrnjačka banja je zanimljiva zbog mogućnosti boravka u privatnom smeštaju, a mladima su blizu Župa Aleksandrovac i Kopaonik.

Vršac je još jedan zanimljiv grad. Hotel „Srbija“ nudi dobar boravak, grad i okolina su lepi i zanimljivi a odmah pored su mistični Karpati.

vrsac jpg

Vršac

Divčibare su nažalost u debeloj senci Zlatibora, iako je priroda tamo očuvanija. Postoje privatni smeštaji,  a ukoliko krećete iz Vojvodine put vas vodi preko Valjeva, doma dobre hrane, ali i rakije

Na Lepenskom viru mladima će biti zanimljiviji privatni smeštaj od hotela. Odlično ćete se provesti ako pronađete nekoga da vas provoza Dunavom od Kladova do Trajanove table. Tu su i vino iz Negotinske krajine i praistorija upakovana u Svemirski muzej i Golubac grad – divno iskustvo, pogotovo u septembru. Smeštaj se može  pronaći  i u Donjem Milanovcu i Kladovu, gde uz Dunav prolazi i staza za bajkove – kao preporučeno za sportiste.

Na Zlataru preporučujemo sve oblike smeštaja: netakntuo, divlje i prelepo.

Zlatibor je iskomercijalizovan kao i Kopaonik. Ima „prave sadržaje“ za turiste, od džemova i rakija do sporta i razonode, ali i surovo skupog smeštaja - ko voli, nek izvoli.

Kopaonik je već poznata destinacija. Hotel „Junior“ je sasvim solidan ali mnogo zanimljiviji zimi.

Palić je takođe uvek atraktivan. I hotel „Elit“ i privatni smeštaj nude miran odmor i tiho veslanje po jezeru. U slučaju dosade, moguće je jahanje konja u Kelebiji, a tu je i lepa Subotica, odnosno uživanje u dobroj hrani i estetici vojvođanske secesije.

Sombor ima nažalost samo jedan objekat na listi ali u taj se grad mora otići makar jedanput, on je kao obavezna lektira, mesto u kom su živeli Jovan Hadžić, Milan Konjović, Laza Kostić...

tara jpg

Tara

Sremski Karlovci su praktičniji u privatnom smeštaju jer turisti uvek upoznaju nekoga od karlovačke ekipe i onda vam oni naprave ugođaj. Ko se snađe uživaće i u plovdbi čamca preko Dunava, a o kulturnoj zaostavštini, vinu i bermetu da ne pišemo.

Stara planina je lepa ali dosta daleka i izolovana. Nije za turiste koje traže nešto više od lepe prirode, hrane i čistog vazduha.

O Tari je naravno takođe sve rečeno i napisano. Divna planina na kojoj je praktično svaki oblik smeštaja i provoda više nego zadovoljavajući. Hrana prva liga!

Ig. Mihaljević

 

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Konkurs za regionalno partnerstvo mladih

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i USAID, u saradnji sa partnerskim organizacijama, otvorili su konkurs za program Regionalno partnerstvo mladih.…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo