...
ORADIO UŽIVO

Društvo

BORISAV LOVIĆ: Gibanica i duvan čvarci za Džejmija

29.10.2015.

Borisav Jović, mladi kuvar iz Zrenjanina ima 23 godine, a već kuva u čast rođendana britanske kraljice. Kao nastavnik u srednjoj školi buduće kuvare uči da tradicionalna jela spremaju na savremen način, što je, kako kaže, bitno promenilo način edukacije. Za O radio kaže da taj posao može da se radi srcem i nikako drugačije. 

.

Imaš 23 godine, a iza sebe zavidnu kuvarsku karijeru. Poslednju kulinarsku medalju dobio si u Češkoj. O čemu se tu radilo?

Tako je. Kulinarstvom sam počeo da se bavim još kao mali sa 14 godina. Poslednje takmičenje sam imao u Češkoj koje je bilo najjače u toj zemlji. Reč je o Sajmu povrtarstva i voćarstva gde izlagači iz cele Češke i Slovačke izlažu svoje proizvode. Kuvari tu imaju ozbiljno takmičenje na kojem sam učestvovao. Tema je bila, kako neki misle jednostavna, ali veoma je komplikovana. Dobili smo ćureća prsa i taljatele kao glavno jelo, a predjelo salata kapreze. Svi su pravili isto jelo, ali naravno različito. Trebalo je napraviti moderan obrok, veoma komplikovan. Pazilo se jako na higijenu koja može da vam odnese pola bodova, a bodovala nas je Svetska kulinarska federacija, što je vrhunski nivo.

Sećaš li se trenutka kada si shvatio da je to tvoj poziv?

Moja porodica drži restoran od 1989. godine, a ja sam rođen 1991. Od početka sam u kuhinji, tako da sam oduvek znao šta ću upisati posle 8. Razreda. Tu nije bilo nikakvih nedoumica. Sa 14 godina sam ostao da radim u Crnoj Gori, posle je usledila Francuska, Grčka dve godine, zatim Italija.

Do sada si osvojio pregršt kulinarskih priznanja. Na kom takmičenju si shvatio da ti je možda mesto u teškoj kategoriji?

To je bilo moje prvo takmičenje 2008. godine u Kragujevcu koje je bilo internacionalno sa preko 20 zemalja učesnica. Tu sam nastupio individualno, bez Kulinarske federacije Srbije. Ljudi se za takva takmičenja spremaju jako dugo, a ja sam se tada pripremao mesec dana i sve sam perfektno odradio. Osvojio sam drugo mesto, ali su mi sudije posle prišle i rekle da sam bio sjajan. Tu sam shvatio da mogu da radim u boksu, pred publikom  i da mi ništa od toga ne predstavlja problem.

U međuvremenu si počeo da predaješ kulinarstvo u srednjoj školi u Zrenjaninu, istoj onoj u koju si i sam išao. Šta se u školovanju budućih kuvara promenilo od tada?

Ništa se tu nije menjalo dok nisam došao i uneo neke savremene stvari. Naravno da se i dalje baziramo na tradicionalnim receptima jer nam je to važno, ali sam ubacio inovacije. Ista jela spremamo i sada, ali uz druge začine i na druge načine i to daje rezultate.

Kulinarstvo je u Srbiji dugo bilo samo jedan od zanata. Koliko su to promenili kuvari poput Džejmija Olivera ili ekipe sa 24sata kuhinja?

Mislim da su oni to mnogo promenili. Podigla se svest o kulinarstvu. Kuvari su ovde i dalje malo zapostavljeni iako restorani rade na osnovu onoga što kuvari znaju. Ali, podiže se lagano svest. Mi u Kulinarskoj federaciji Srbije gledamo da to što više modernizujemo i što više podignemo svest ljudima u Srbiji o tome.

Ti kuvari su danas velike zvezde. Da li se tvoji učenici ugledaju na njih?

Naravno da se ugledaju na njih, kao i na mene. Puštam im snimke sa takmičenja i njima to mnogo znači u školovanju. Ranije većina mladih koji završe našu školu nestanu iz kulinarskog sveta, a danas, ova generacija koju vodim u 90 odsto slučajeva želi da se bavi našim pozivom kad završi školu.

borisavlovic2 jpg

Koji put im preporučuješ kao profesor? Šta je to o čemu moraju voditi računa kako bi se istakli kao kuvari?

Pa, kao i u svakom zanatu govorim im da sve što rade – rade srcem i budu pošteni. Koliko ja mogu da im preporučim to je da odrade praksu u inostranstvu, vide kako se hrana priprema u drugim državama, a onda da se vrate ovde i ostanu u Srbiji ako mogu da nađu mesto koje ih ispunjava.

Kuvao si i za rođendan britanske kraljice. Šta ti je bilo na umu kada si dobio poziv i šta bi kuvao britanskoj kraljici da si glavni šef?

Kada sam studirao u Beogradu išao sam na praksu u Britansku rezidenciju kod, po meni najboljeg kuvara u Srbiji, Aleksandra Pavlovića koji je tamo šef. Kada se praksa završi uglavnom se tu saradnja s njim završi, ali ja sam nastavio da sarađujem sa njim tako da svake godine u čast britanske kraljice pripremamo gozbu. Mi gledamo da se baziramo na našoj tradicionalnoj kuhinji koja se njima jako dopada i koju samo ovde mogu da probaju.

Šta bi za doručak spremio Džejmiju Oliveru?

Džejmiju bih spremio gibanicu sa kajmakom, zatim duvan čvarke kojima su sada Česi bili oduševljeni. Ali, forsirao bih tradicionalna jela jer su jedna od boljih u svetu.

Da li bi imao hrabrosti da spremiš ručak Gordonu Remziju?

Naravno da bih jer svaka njegova kritika dobro dođe. Znase da bi mi on našao nešto za kritiku, a meni bi značilo da čujem njegov sud o nekom jelu iz Srbije.

Da te pozovu na 24 sata kuhinja, da li bi imao nešto novo i autentično da im ponudiš?   

Sigurno bih imao. Kako oni stalno izbacuju nove stvari, tako i mi u Srbiji imamo svoje inovacije koje bi vredelo pokazati. Siguran sam da nikada nisu videli na koji način mi modernizujemo neka naša tradicionalna jela i da bi im se to dopalo, kao i Rudolfu koji je nedavno bio ovde.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Limunska trava Nika Kejva

Davorin Majhenšek je ceo život u ugostiteljstvu. Radio je kao konobar, kuvar, menadžer lokala, somelije. Poslednju deceniju vodi kuhinju na…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo