...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

Babić: Stanje Tvrđave lošije svake sezone

14.10.2015.

Petrovaradinska tvrđava je 1948. proglašena za kulturno dobro, a 1991. je kategorisana kao kulturni spomenik od velikog značaja, čime su jasno utvrđene mere njene zaštite. Tvrđava predstavlja javni prostor Grada, a u vreme kada je tek dodeljena gradu na upravljanje, postojala je i posebna uprava koja se bavila obnovom i održavanjem. Od '93. godine održavanjem su počela da se bave četiri javna preduzeća - Zavod za izgradnju Grada, Javno komunalno preduzeće "Čistoća", JP "Poslovni prostor" i JKP "Zelenilo". 

.

S obzirom da je nadležnost za održavanje Tvrđave raspoređena na nekoliko različitih aktera, u njihovim godišnjim programima određene su i obaveze koje su preduzeća dužna da ispune. 

Predsednica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Slobodanka Babić za O radio je rekla da stanje Tvrđave trenutno nije najbolje i da bi se pre moglo reći da je u veoma lošem stanju.

"Stanje je već dugo godina loše i pogoršava se svakom novom sezonom. Ja kada govorim o lošem stanju ne mislim samo na te pukotine koje su vidljive, već je celokupna tvrđava zapuštena", rekla je Babić.

Kako je navela Slobodanka, ukoliko oštećenja što pre ne budu sanirana, ona će samo nastaviti da se šire i pogoršavaju fizičko stanje zidina i infrastrukture ove stare građevine. Dodala je da je Tvrđava napravljena od opeke, pa je zbog toga neizbežno da će pukotine nastaviti da se pojavljuju, jer je to ipak "potrošni materijal". Upravo zbog toga je za njeno očuvanje neophodno da stanje na terenu bude redovno proveravano i da se sanacija vrši uvek kada je to potrebno.

Studenti sa Fakulteta tehničkih nauka sproveli su istraživanje o dinamičkim uticajima na graditeljske strukture na području Tvrđave, a merenja su rađena na prostoru popularne Dance arene Exit festivala. Dinamički uticaji podrazumevaju uticaje saobraćaja, zvuka i različitih udaraca. Ove godine rađen je monitoring tokom Exit festivala, a rezultati će uskoro biti objavljeni na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

Kako je predsednica Zavoda Slobodanka Babić objasnila jedno od najboljih rešenja jeste podizanje svesti kod građana o značaju spomenika kakav je Petrovaradinska tvrđava, kao i o činjenici da nažalost ne postoje kratkoročna i brza rešenja.

"Čini mi se da nadležni već godinama izbegavaju rešavanje problema upravo zbog veličine građevine. Posao rehabilitacije ovakvog jednog kompleksa podrazumeva dugodišnji rad", zaključila je Babić.

U anketi koju je sproveo O radio, građani Novog Sada rekli su nam da smatraju da vlasti  uopšte ne obraćaju pažnju na spomenike kulture, a posebno ne na Tvrđavu. Kako su nam rekli, smatraju da je i Exit festival jedan od subjekata koji je delom odgovoran za stanje ove građevine, te da bi i njegovi organizatori trebali da se pozabave ovom temom i ulože deo novca u sanaciju delova Tvrđave, posebno nakon što se festival završi i nakon što na njemu četiri dana boravi oko 40.000 ljudi dnevno.

"Tvrđava, to je spomenik od istorijskog značaja i jedna od najvećih tvrđava u Evropi i treba da budemo ponosni i srećni što se nalazi u našem gradu. treba hitno uložiti napore da se ona sačuva", rekao je jedan student Filozofskog fakulteta. 

U razgovoru sa studentima i sugrađanima, u O radio su stigle još desetine ovakvih izjava i predloga. O ovoj temi smo već izveštavali, a galeriju fotografija i celokupan tekst možete pročitati ovde

L. Kotlica

Možda te još zanima:

.

OCR trke (ni)su za svakog

Sport je u našoj zemlji i regionu oduvek bio veoma zastupljen i masovan, a u nekim granama sporta postali smo…

.

Prvo diksilend veče uličnih svirača u Somboru

Zagrevanje za ovogodišnji 19. Festival uličnih svirača - Gradić fest počinje u Somboru. Prvo diksilend veče uličnih svirača biće održano…

.

Artan Lili, Who See, Autopark i mnogi drugi na Gradić festu

Ovogodišnji Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske…

.

Organizuj se lakše uz Exit aplikaciju

Gubljenje po tvrđavi i gužva sinonimi su za Exit festival. Postoji međutim vrlo jednostavan način da ovaj haos izbegnete.

.

Exit nam je opasno blizu

Ostalo je dve nedelje do početka Exita, festivala koji je već godinama jedan od najpopularnijih evropskih događaja. Devetnaesti po redu…

.

Opens Play at Exit: Presudio je kvalitet

Opens play at Exit konkurs je završen. Nakon slušanja više od 40 bendova u nekoliko gradova Srbije, žiri je odabrao…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo