...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Društvo / Aktivizam

Vikipedija na meti onlajn vandala

28.04.2015.

Najveća onlajn enciklopedija Vikipedija ima svoju zajednicu i u Srbiji. Zvaničnu uređivačku poziciju u Srbiji trenutno ima 17 osoba i do sada je na srpskom napisano 320 hiljada članaka. Uprkos botu koji "lovi“ tekstove koji ismevaju i namerno su netačni ne postoji način da se isprati ogromnu količina podataka koji se svakodnevno unosi. 

.

Pisanje članaka na Vikipediji može svako, dovoljno je da napravi nalog i da članak za vrlo kratko vreme postane nečija referenca u seminarskom radu. Provera podataka i referenci posao je botova, uređivačkog tima Vikipedije ali i svih korisnika koji primete greške. Zvanični administrator Vikipedije na srpskom Filip Maljković kaže da to nije nimalo jednostavan posao, ali da on redovno "patrolira".

"Vikipedija je uvek bila slobodna i uvek podeljena ne po nacionalnostima već po jeziku. Što se tiče sortiranja sadržaja, ne postoji nikakav mehanizam koji će po difoltu određivati šta sme da se unese",  rekao je Maljković koji kaže da ipak postoje načini koji mogu regulisati "loše izmene".

"Postoje neki drugi mehanizmi koji sprečavaju i poništavaju vandalizme. Neki od tih jesu patroliranje, blokiranje korisnika i zaključavanje stranica", objasnio je on.

Pored toga što se desi da veliki broj podataka postaje nečiji relevantan izvor, onlajn javnost se često animira tekstovima o poznatima koji su imali ismevačku konotaciju. Primera radi, tako se našao i tekst o premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je on opisan kao Supermen. Slična situacija je bila i sa načelnicom neuroonkologije Danicom Grujičić, koja je nakon rasprave na televiziji Pink o legalizaciji kanabisa takođe dobila "loše izmene".

Maljković kaže da se takvi tekstovi uklanjaju čim se primete, budući da i sami korisnici mogu da prijave stranicu sa netačnim podacima.

Iz ekipe srpske Vikipedije kažu da se zvaničan admin i uređivač postaje zalaganjem i voljom da se sajt učini relevantnim, što znači da se svaka informacija mora opremiti pravim izvorima. To tvrdi i Ivana Madžarević menadžerka organizacije Vikimedija koja za cilj ima promociju sadržaja na srpskom jeziku. Ona kaže da "biti Vikipedijanac nije posao, već volja".

"To nije posao pre svega, već se to radi iz čiste dobre volje jer su Vikipedijanci volonteri. To je osoba koja želi da uči i saznaje", izjavila je Madžarević.

Tim povodom, ekipa Vikimedije je organizovala i konferenciju gde su pokušali da saznaju šta je to što mora da se ispravi kako bi sajt na srpskom bio još bolji.

"Govorilo se o različitim temama, ali najveći akcenat je bio na prednostima i manama sajta, gde su svi učesnici bili uključeni u raspravu. I dalje se najviše raspravlja o tome ko zapravo sme da uređuje članke", navela je predstavnica Vikimedije. 

Konferencija je održana u Beogradu gde se između ostalog moglo saznati kako funkcioniše uredništvo Vikipedije, kako da se lakše skupe podaci i za šta služe botovi. 

 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Poziv za Vikilajv volontere

Vikimedija Srbije otvara poziv za učešće na osmoj Vikilajv konferenciji koja će biti održanai 18. i 19. maja 2024, u…

.

Prijavi se za Edu Viki kamp

Vikimedija Srbije vas poziva na peti Edu Viki kamp koji će biti održan na Fruškoj gori od 25. do 28.…

.

Istraži Vikipediju kroz igru

Vikipedija je sigurno jedan od najpopularnijih sajtova, naročito kada treba da se pišu seminarski radovi ili prave prezentacije. TheWikiGame je…

.

Wikiverse: Galaktički pogled na wikipediju

Pronašli smo za vas još jedan sajt koji će vam olaksati i učiniti zanimljivim pretraživanje Wikipedije. Već na prvi pogled…

.

Koliko je ljudi u trenutno svemiru?

Ima li života u svemiru? Verovatno ste se zapitali neborojeno puta. Nakon što je NASA pre nekoliko dana otkrila sedam planeta koje kruže…

.

Vikipedijanci se sastaju u Beogradu

Vikimedija Srbije organizuje drugu lokalnu konferenciju Vikipedijanaca, sa ciljem okupljanja i upoznavanja urednika Vikipedije, kao i svih onih koji žele…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo