...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

"Stav ulice": sami na svom

11.08.2015.

U situaciji kada je Grad prepušten silama kapitala, ličnog i stranačkog interesa, Novosađanima/kama su u ostvarivanju svojih elementarnih prava na raspolaganju ostale samo građanske inicijative, samoorganizovanje, mediji i internet, zaključak je prve u nizu tribina "Stav ulice", koju je organizovao Vojvođanski građanski centar ispred, i uz podršku Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

.

Tribine se organizuju kao odgovor građana/ki na aktuelne urbane i moralne probleme u Novom Sadu te iz potrebe za njegovom jasnom artikulacijom.

110820151302 jpg

Pitanje prve tribine bilo je "Čije su javne gradske površine", odnosno, "Beograd je na vodi, a na čemu je Novi Sad?", na šta je odgovor pokušala da nam, između ostalih, pruži Jana Damjanov iz građanske inicijative "Sačuvajmo park kod Muzeja".

Po njoj, institucije i vlast ne vode računa o tome kako se građani/ke osećaju, misle i šta im zaista treba, što se vidi u slučaju planiranja izgradnje javne garaže umesto parkića. Damjanov je kao eventualno rešenje naših problema navela građansko udruživanje, prevazilaženje straha i transgeneracijske bespomoćnosti i svakodnevnu informisanost, u situaciji kada institucije ili ne postoje, ili ne rade.

Marko Trifković iz "Novosadske biciklističke inicijative" ohrabrio je oko 150 građana/ki ličnim primerom. Njegovo udruženje građana je od neformalnih okupljanja, preko predloga, peticije i akcije izraslo u relevantan gradski mehanizam dobre savesti. Rekao je da vlast ne prepoznaje građane/ke kao partnere u rešavanju svakodnevnih problema, a upitan "Na čemu je Novi Sad?", odgovorio je – na ljudima!    

O bizarnostima, pratećoj korupciji i zakonskim nepravilnostima projekta "Beograd na vodi" publici je pričao Dobrica Veselinović iz Ministarstva prostora i pokreta "Ne davimo Beograd". Megalomanski, urbanistički i pravno neutemeljeni "projekat" na prvi pogled nema mnogo sličnosti sa željom novosadske vlasti da umesto parkića podigne javnu garažu ali Veselinović upozorava da je posredi isti slučaj zabašurivanja privatnog interesa u sprezi sa političkim strukturama, u kom građani ne učestvuju.

"Ako se građani ne pobune, to će se i dogoditi", podvukao je Beograđanin.   

110820151306 jpg

O važnosti praznog i nedefinisaog prostora u centru Novog Sada, kakav je parkić između dva muzeja, govorio je arhitekta i doktorand urbanizma Aleksandar Bede. Prostor koji je prepušten sebi još od sedamdesetih godina prošlog veka otvara Novosađanima/kama ogroman potencijal za učešće u odlučivanju i promišljanje kakv bi to prostor jednom mogao postati.

U pitanju je važna površina koja spaja staro gradsko jezgro i dunavski kej, koja je našla mesto u planu strateškog i turističkog razvoja Grada još 2009., ali se od ozbiljnog planiranja i izvedbe u tom smeru odavno odustalo. Na to ukazuje i podatak da do danas ne postoji razvijena biciklistička mreža staza između strogog centra i obale reke.

Građani su načelno složni da je društveno samoorganizovanje najrealniji izlaz iz mraka svakodnevnice, spremni su da "daju mišiće građanskim inicijativama i organizacijama", kao i da ukažu na druge štetne projekte koji prete Gradu: od najavljene trinaestospratnice na uglu Železničke i Bulevara Mihajla Pupina, preko skandaloznog uređenja Trga Republike koji nije dobio podzemnu garažu i umanjio je zelene površine i parking mesta(?!), do bezobzirnih javnih rasprava, upriličenih tokom radnog vremena i sezone godišnjih odmora.110820151303 jpg

Zanimljiv je bio predlog izvesne građanke da se drugom prilikom organizuje javno čitanja Ustava, kako bi umeli da se bolje branimo i organizujemo od samovolje političara i sile.

Moderator i domaćin tribine Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra građanima je uputio poziv da se odazovu javnoj raspravi povodom izgradnje garaže između dva muzeja, u Skupštini grada, kao i da u petak 14. avgusta dođu na Trg slobode, gde će u 14 sati biti održan skup solidarnosti sa građanima Depresije, kojima preti iseljenje.

Na pitanje O radija "šta će se dogoditi ako buldožeri ipak dođu u parkić", Jana Damjanov je bez preciziranja rekla da će "nekima biti prijatno, a nekima neprijatno", uz kolektivno "no pasaran".

Tiribinu su ispratili izložba skulptura u parkiću i potpisivanje peticije da se sačuva.

Igor Mihaljević

        

Možda te još zanima:

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati: "Mustra za revoluciju"

Omladinska radnica Gordana Adamov je u civilnom sektoru aktivna više od deset godina. Organizatorka je mnogobrojnih edukativnih i humanitarnih akcija i kulturnih…

.

Događaji koji su obeležili rodne teme u 2023.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, 2023. godina ostaće upamćena po rekordnom broju femicida u Srbiji, suđenju Miroslavu Aleksiću, restrikcijama…

.

Rodna ravnopravnost na internetu: influenserke kao promoterke pozitivnih vrednosti

Važno je da u onlajn prostoru i medijima postoje influenserke i influenseri koji promovišu rodnu ravnopravnost i adresiraju rodne stereotipe,…

.

Moć pojedinca je u sposobnosti da traži podršku

Novinarka, podkasterka, aktivistkinja, borkinja za ljudska i manjinska prava. Sve to je Lana Nikolić koja svoju zajednicu gradi na povezivanju,…

.

Nina Pavićević: Ona što smara o ženskim pravima na Instagramu

Nina Pavićević stoji iza veoma popluarnog Instagram profila Kritički. Kroz sadržaj, ona podstiče kritičko razmišljanje, govori o temama o kojima se…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo