...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Sat za planetu

13.03.2015.

    Najveća svetska volonterska akcija Sat za našu planetu i ove godine obeležiće se širom sveta 28. marta od 20.30 časova gašenjem svetla na jedan sat. 

.

   Svet će se ujediniti u borbi protiv klimatskih promena na šest kontinenata, u 24 vremenske zone. Rok za prijavu gradova, opština, škola i organizacija produžen je do 16. marta.

   U proteklih osam godina, Sat za našu planetu je iz simboličnog gašenja svetala u Sidneju prerastao u najveću svetsku inicijativu koja uključuje stotine miliona ljudi u više od 7.000 gradova iz 163 zemlje. U Srbiji je prošle godine akcija organizovana šesti put i u njoj je učestvovao rekordan broj učesnika, sa ukupno 87 gradova i opština, 126 škola, brojnih kompanija, medija, organizacija civilnog drušva i pojedinaca, navodi WWF.

   Zajedno sa pojedincima, institucijama i državama širom sveta, WWF - Svetski fond za prirodu je započeo odbrojavanje do Sata za našu planetu 2015. objavljivanjem najnovijeg videa koji prikazuje nezaboravne trenutke i dostignuća sa prošlogodišnjih događaja.

   Pobornici akcije širom sveta iskoristiće ovaj događaj za promovisanje rešenja za ublažavanje efekata klimatskih promena. Iz ove akcije razvila su se razna rešenja poput „Earth Hour“ bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, „Earth Hour“ šuma kojima je cilj borba protiv krčenja šuma, te raznih projekata širom sveta koji podržavaju obnovljive izvore energije, razne obrazovne i ekološki odgovorne poslovne prakse.

   U prošlogodišnjoj kampanji učesnici akcije Sat za našu planetu prikupili su sredstva za sadnju nekoliko miliona stabala, promivisanje korišćenja obnovljivih izvora energije i smanjenja ekološkog otiska u velikom broju škola širom sveta.

 Prijavite se ovde.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Predloži laureate za “Zelenu planetu”

"Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije" uputilo je javni poziv za predlaganje kandidata za dodelu Velike Povelje "Zelena planeta" u 2024.…

.

NASA otkrila potencijalno nastanjivu planetu

Američka svemirska agencija NASA otkrila je egzoplanetu veličine Zemlje koja kruži oko male zvezde udaljene oko stotinu svetlosnih godina od…

.

Saga o "Planeti majmuna" se nastavlja

Nastavak legendarne franšize "Planeta majmuna" nosiće naziv "Kraljevstvo planete majmuna", objavio je filmski studio 20th Century.

.

Nova teorija o izumiranju ljudskih predaka

Kolaps Zemljinog magnetnog polja i obrtanje polova naše planete možda su doveli do istrebljenja neandertalaca, tvrdi nova studija naučnika.

.

Obraduj mozak 60 sekundi

Minutephysics je obrazovni Jutjub kanal koji je napravio Henri Rajh. Vrlo efektno, u trajanju od oko jednog minuta, njegovi klipovi u obliku…

.

Nova sezona predavanja u Planetarijumu

Nova sezona predavanja o astronomiji počinje u četvrtak, 14. septembra, u Planetarijumu Astronomskog društva Novi Sad, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo