...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo / Aktivizam

NS: Novac dodeljen nevidljivim organizacijama

20.10.2015.

Uz znatno kašnjenje, Gradska uprava za omladinu Novog Sada objavila je rezultate konkursa za finansiranje projekata nevladinih organizacija u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade. Iznosom od 20 miliona dinara biće realizovan 71 projekat u narednom periodu, među kojima su i oni organizacija koje nemaju čak ni vebsajt. 

.

Novac je podeljen u deset kategorija: Obrazovanje mladih, Zapošljavanje mladih, Zdravlje, Kultura i slobodno vreme mladih, Volonterski rad i aktivizam mladih, Bezbednost mladih, Informisanje mladih, Mladi u zaštiti životne sredine i održivom razvoju, Socijalna politika prema mladima i Monitoring i evaluacija.

Studenti će najpre moći da računaju na projekte studentskih organizacija kao što su Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka i Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta. Obe organizacije su dobile novac za po dva projekta i prvo možemo očekivati projekat "Jesen u mom kampusu" i "Budi u toku, a ne trn u oku", dok će na Filozofskom fakultetu biti reči o projektima prevencije. Na spisku je i projekat Univerzitetske studentske asocijacije i svi su dobili po 400.000 dinara.

Organizacija koja uprkos svom imenu deluje uglavnom u okolini Novog Sada Unija mladih Srbije dobila je najviše novca iz oblasti obrazovanja, odnosno 350.000 dinara. O zapošljavanju mladih će brinuti Humanitarna organizacija Kišobran koja planira projekat "Karijerno savetovanje studenata". Raznolike projekte ima i Udruženje mladih Misija, koji inače nemaju veb adresu ali su dobili 400.000 dinara da nauče druge kako da aktivno traže posao.

Za realizaciju kvalitetnog slobodnog vremena novac je dobilo Udruženje građana Košnica, koje se uspešno bavi omladinskim razmenama za decu. Gradska uprava je ponovo imala sluha za Udruženje za negovanje srpske tradicije Zvuci s kamena, koje je dobilo 100.000 dinara.

Svega pet projekata je odobreno kada je u pitanju goruća tema u Novom Sadu - bezbednost mladih. Akcenat je stavljen na bezbednost u saobraćaju i najviše novca je dobio projekat organizacije Target, koji predstavlja centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih. Medijima nepoznata organizacija Verujem u Novi Sad dobila je 500.000 dinara da realizuje projekat komunikacije bez nasilja.

Najmanje novca, 70.000 dinara, dobila je Asocijacija Kulturanova za "Takt fest 2015", a najviše novca, 600.000, EDIT Centar za projekat Infopolis - Infocentar za mlade. Za praćenje trošenja sredstava dodeljenih ovim konkursom 800.000 dinara dobio je Centar za omladinski i društveni razvoj Res Polis.

Prema pisanju portala 021 konkurs je raspisan u julu, dok su rezultati izašli tek sada. Kako oni saznaju, prioritet Grada je bio projekat Omladinske prestonice mladih u okviru kojeg je Festival Exit pozvao nevladine organizacije da se zajedno promovišu, a za šta je grad izdvojio 15 miliona dinara iz fonda namenjenog za Lokalni akcioni plan za mlade. 

Rezultate konkursa pogledajte ovde.

N.Š.

Možda te još zanima:

.

Stigao novi MacBook Air 15

Apple je najavio novi MacBook Air 15. Novi model dizajniran je oko snažnijeg M2 procesora, a njegov dizajn bliži je…

.

Šta je madware i kako da se zaštitite od njega?

Malware, koji uključuuje i adware, ne napada samo korisnikov PC ili laptop. Madware specifično cilja i korisnikove druge uređaje, ali…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

Koristi mobilni telefon kao miš za računar

Ako nemate bežični miš za računar, za to može da vam posluži i mobilni telefon. Sve što vam treba je…

.

Grejanje uz pomoć kompjutera

Šveđani su osmislili revolucionaran način da zagreju svoje domove - uz pomoć kompjutera! Jedan od takvih centara nalazi se u…

.

Kako se planeta menja kroz godine

"Google Earth Timelapse" naziv je projekta koji je Google pokrenuo još 2013. godine sa ciljem da prikaže kako klimatske promene utiču…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo