...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo / Aktivizam

Naši bendovi na protestu u Budimpešti

30.09.2015.

Dok traje izbeglička kriza u Evropi, tokom koje je Mađarska neretko optuživana za fašizam zbog odnosa prema izbeglicama, mediji nisu posvetili dovoljno pažnje humanitarnim organizacijama iz Mađarske koje su mesecima radile na granici i dostavljale humanitarnu pomoć. Slična slika mogla se videti i u Budimpešti, a jedan od događaja koji je takođe medijski skrajnut, je veliki antifašistički skup-festival "No nation, no borders", održan u nedelju 26. septembra u glavnom gradu Mađarske.

.

Koliko je tema izbegličke krize tabuizirana u Mađarskoj govori i to da mediji u toj zemlji nisu gotovo uopšte izveštavali o ovoj akciji i da su se podaci o njoj mogli naći jedino na društvenim mrežama. Organizatori skupa iz Antifašističke akcije su želeli da poruče vladama svih evropskih zemalja da se trenutno moramo ponašati ljudski, a u pomoć su im pristigli i bendovi iz Srbije. Među line up-om festivala pronašli smo zrenjaninski sastav Gipsy Mafia i somborski P.R.S.O.

"Trebalo je još prošle godine da nastupamo na jednom njihovom događaju, ali je on zbog pritisaka otkazan. Ove godine su uspeli i poslali su snažnu poruku u pravom momentu - "no nations, no borders" i upravo je humani odnos prema izbeglicama bio u fokusu. Pričao sam i sa organizatorima skupa koji imaju veoma kritičan odnos prema potezima vlade svoje zemlje, a isto raspoloženje vlada među mladima koji su bili u publici", rekao je za O radio Emrah iz Gipsy Mafije. Kako nam je ispričao, ovo je za njegov bend bio jedan od najboljih nastupa koji su ikada imali, među top tri.

"Mi podržavamo taj festival i ideje za koje se zalaže, a mnogobrojna publika bila je veoma raspoložena. I mi smo početkom devedesetih pobegli iz Srbije zbog rata i u Nemačkoj živeli 13 godina, tako da razumem kako je danas svim tim ljudima koji moraju da beže", rekao je Emrah.

Gipsy Mafija je bend prepoznatljiv po društvenom angažmanu, posebno pravima romske populacije, ali svoj aktivizam usmeravaju i ka drugim ugroženim grupama. Novi album izdali su pre oko dva meseca i na njemu se dotiču tema kao što je antifašizam, antikapitalizam i ženska prava, posebno u pesmi o Romkinjama. Emrah je objasnio da u romskoj priči žene tretiraju kao nižu rasu, o čemu pesma govori.

U Budimpešti je nastupio i bend P.R.S.O. iz Sombora, a njihov basista Ognjen Zurković je za O radio kazao da su oni antifašistički, levo orijentasani bend te da ne podržavaju podele među ljudima, a posebno ne prema boji kože, naciji, religiji i slično.

"Baš zbog ograda koje su se pojavile između naše dve zemlje podržali smo Antifašističku akciju iz Mađarske u nastojanju da pošalju pozitivnu poruku. Mi smo i inače svih ovih meseci učestvovali u akcijama koje su bile usmerene na pomoć izbeglicama, nosili smo hranu i aktivno se bavili njihovim problemima", rekao je Ognjen.

Kako je objasnio, organizatori skupa u Budimpešti su ih prepoznali kao aktivistički bend i pozvali ih, a iako pevaju na srpskom jeziku, publika ih je sjajno primila.

"Pre svake pesmo smo publici objasnili o čemu se radi u tekstu i rekacije su bile sjajne“, otkriva Ognjen i podvlači da je ideja slobode i jednakosti ugrađena u njihove tekstove te da svi ljudi treba da budu jednaki.

Na ovom događaju učestvovali su i sportski aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR), koji su krenuli peške iz Kečkemeta do Budimpešte. Aktivisti su na srpsko-mađarskoj granici razvili transparent na "Building peace, not fences".

"Izbeglice svi smatraju problemom, a oni su samo posledica problema koji smo mi, ljudi, napravili, a to je rat. Neophodno je da gradimo mir zajedno i da pokušamo da pomognemo ljudima koji su ugroženi", rekla je za RTV jedna od aktiviskinja Marija Đurić Papić.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Ugašen projekat koji je Microsoft reklamirao "na sva zvona"

Microsoft više neće podržavati Windows Subsystem za Android, koji je omogućavao da Android aplikacije fluidno rade na Windowsu 11.

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Pet najboljih pretraživača sa veštačkom inteligencijom

Veštačka inteligencija sve je više ugrađena u web pretraživače, donoseći poboljšanja i nove mogućnosti korištenja.

.

Neda Nikolić: Tradicija u novom svetlu

Mnogo je vemena trebalo jednostavnom instrumentu koji postoji u tradiciji gotovo svakog naroda, da izađe iz senke i zauzme mesto…

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo