...
TRENUTNO17:00 - 20:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Mladi nemaju svoj kutak

01.12.2014.

Ignorisanje i tišina s vrha

"Prostora kao što je Društveni centar mora biti mnogo više i oni moraju postati sastavni deo subkulturnog i urbanog identiteta jednog grada. Mora se građanima i građankama ostaviti mogućnost izbora i načina na koje će konzumirati određene sadržaje iz kulture, da li će to platitli i po kojoj ceni kao i da li će se i sami angažovati i priključiti jednoj takvoj grupaciji ili njihovoj izvedbi" - Dragana Stanić

.

   Promena namene vojnih objekata koji više nisu u upotrebi dešava se u Nišu i Kruševcu ali ne i u Novom Sadu. Projektom "A(U)KCIJA - registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba" Centra za nove medije_kuda.org i STEALTH.unlimited, kog je podržao i Grad Novi Sad, došlo se do informacije da kasarna "Arčibald Rajs" nije neophodna za funkcionisanje Vojske Srbije i da bi morala biti prodata.

    Kasarnu može da otkupi Grad i pretvori je u zajednički prostor, kao što će u Nišu postati vojni muzej, a u Kruševcu univerzitetski grad, ili da je proda privatnim investitorima. Aktivisti Inicijative za formiranje Društvenog centra krajem 2011. godine ušli su u kasarnu i tokom 22 dana organizovali su u njoj besplatne koncerte, izložbe, radionice, filmske projekcije, tribine... Oni su tražili od vlasti Novog Sada da ne dozvole prodaju, već da Grad otkupi kasarnu i preda je omladinskim nevladinim organizacijama, pošto u Novom Sadu nema dovoljno prostora za njih.

    - To okupiranje prostora nije bio skvot, jer se aktivisti tu nisu naselili, nego su prostor koristili za zajedničko provođenje vremena i organizovanje događaja za lokalnu zajednicu", rekao je Zoran Pantelić iz Centra za nove medije_kuda.org.

    Bioskop "Zvezda" u Beogradu okupiran je u želji da se iniciraju "svi koji ne žele da žive u Beogradu bez ijedne bioskopske sale", u kojem "muzeji stoje zapečaćeni" i koji "ne žele da gledaju kako propadaju biblioteke i kako se kulturna ponuda svodi na banalnost i po koji incident", kako piše u proglasu Pokreta za okupaciju bioskopa.

    - Potreba za prostorom postoji, radili smo i u skvotiranom prostoru, bez prostora i sada u iznajmljenom prostoru. Međutim, teško je opstati, jer se prostor iznajmljuje po punoj, skoro tržišnoj ceni, a pošto radimo neprofitno, od projektnog novca i od honorara moramo da plaćamo hladni pogon", rekla je Sunčica iz Autonomnog kulturnog centra iz Zagreba.

    Jedan od odgovora na kapitalistički određene kulturne politike državnih i gradskih vlasti jeste skvotiranje. Ono je u Berlinu bilo velik pokret i predstavljalo je rešenje za siromašne mlade ljude koji su tražili osamostaljenje od porodice. Kamen temeljac ovog pokreta je bio zajednicki život i stvaranje autonomnih prostora: socijalnih centara, infošopova, knjižara, bioskopa, pozorišta, kafića, prostora za sastanke, svirke, studije, umetničke galerije i druge razne namene.

1781250 10154761907705061 4637169903214301585 o 001 jpg

   - U skvotovima postoje i prizemniji razlozi za sastajanje, kao što su organizovanje ručka za komšiluk, besplatne radionice za popravku bicikla, a neki kolektivi su prepoznali specifičnosti i potrebe svog komšiluka i regovali, kao što je 'Regenbogenfabrik' (Fabrika duga) organizovala obdanište", rekao je sociolog Vladimir Tegeltija, koji je intervjuisao skvotere u Berlinu.

   Istovremeno, aktivisti Društvenog centra i dalje nemaju svoj prostor, a Poslovni prostor i novosadske institucije i dalje ih ignorišu.

   - Prostora kao što je Društveni centar mora biti mnogo više i oni moraju postati sastavni deo subkulturnog i urbanog identiteta jednog grada. Mora se građanima i građankama ostaviti mogućnost izbora i načina na koje će konzumirati određene sadržaje iz kulture, da li će to platitli i po kojoj ceni kao i da li će se i sami angažovati i priključiti jednoj takvoj grupaciji ili njihovoj izvedbi, kaže Dragana Stanić iz Društvenog centra.

 Jasna Žugić

 

Možda te još zanima:

.

iPad dobio svoj operativni sistem

Na Apple WWDC konferenciji predstavljen je samostalni operativni sistem za iPad, koji nosi naziv iPadOS. Ovo znači da uređaj napušta…

.

Marvel ili DC?

Fanovi Marvela ponekad imaju tendenciju da omalovažavaju DC. Fanovi DC-ja ponekad imaju tendenciju da omalovažavaju Marvela. Marvel je navodno tralala,…

.

Uskoro iOS 13

Kompanija Apple održaće svoju godišnju World Wide Developer Conference (WWDC) početkom juna i tom prilikom zvanično najaviti dolazeći iOS 13, prenosi GSMArena.

.

Slušajte muziku na drugačiji način

Ako ste zaljubljenici u muziku i vrlo često vas osim finalnog proizvoda zanima i kako sve to zvuči razloženo, Song…

.

Hardcore bez predrasuda

Hardcore je više od muzike. O tome najbolje svedoči nedavno objavljena kompilacija "Hardcore Novi Sad 2019", koja je pre nekoliko…

.

Laka organizacija za komplikovane projekte

Ponekad, rad na različitim projektima ume da bude baš složen. Komunikaciju među članovima je potrebno olakšati, pa smo našli sajt…

  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Superoperater
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 20:00 Music Mix by Majkić
  • 23:10 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo