...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Inicijativa mladih traži ostavku Fajgelja

10.03.2015.

   Današnji performans u Novom Sadu je prva akcija u okviru "aktivističkog maratona" kog Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje u sklopu projekta Aktiv Balkans (Active).

.

foto: Vojvođanski građanski centar/Facebook  

   Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava izveli su danas performans pod nazivom "Antifašistička dekontaminacija" Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) i "iskorenjivanje opakog virusa fašizma", tokom kojeg su zahtevali da direktor te institucije Andrej Fajgelj podnese ostavku.

   "KCNS, nekadašnji prostor slobode, postao je izvor širenja nacionalizma, homofobije, nasilja i drugih pratećih pojava fašizma, od kada je vođstvo preuzeo Andrej Fajgelj iz stranke Treća Srbija. Njegovo delovanje i nastupe u javnosti karakterišu govor mržnje i zagovaranje kršenja ljudskih prava", naveli su aktivisti.

vcc3 jpg

   Kulturni centar Novog Sada pripada svima, bez obzira na nacionalnost, veroispovest i drugo. Svi oni koje direktor Fajgelj u svojim tekstovima i javnim nastupima napada, čija prava krši, ne osećaju se dobrodošlo u KCNS, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

  Dodaje se da je ostavka Fajgelja jedino prihvatljivo rešenje i korak ka vraćanju Kulturnog centra pravim vlasnicima i vrednostima koje je decenijama negovao.

   Aktivisti su u upozorili da problem Kulturnog centra “preti da postane mnogo ozbiljniji, jer je nasilje u Novom Sadu postala svakodnevnica, a vrednosti koje sadašnje rukovodstvo Kulturnog centra neguje i forsira su ništa više do vetar u leđa nasilju".

  Današnji performans u Novom Sadu je prva akcija u okviru "aktivističkog maratona" kog Inicijativa mladih za ljudska prava, u sklopu projekta Aktiv Balkans (Active), organizuje u šest gradova Srbije s ciljem da ukaže na kršenja ljudskih prava i da pozove mlade na akciju.

vcc2 jpg

   Inicijativa nije jedina koja je zahtevala smenu rukovodstva KCNS. Grupa od 17 umetnika početkom 2014. godine odlučila je da odustane od termina za izložbe svojih radova u galerijama te institucije, kako bi iskazali protest protiv uređivačke i izlagačke politike Andreja Fajgelja.

   Umetnici su tada naveli da su odluke o povlačenju izložbi iz prostora KCNS doneli individualno, ali da su razlozi i zahtevi zajednički, a to je “smena Fajgelja sa mesta direktora i vraćanje slobode umetničkog izražavanja u Kulturni centar”.

   Da podsetimo, umetnici iz cele Srbije su započeli bojkotovanje KCNS nakon zabrane izlaganja slike Danijele Tasić (čuveni Isus sa novčanicama u rukama) na izložbi radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je trebala biti održana 15. oktobra 2013. godine. Zbog zabrane izlaganja ova izložba je skinuta sa zidova galerije i nikada nije otvorena.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Fajgelj u ostavci otvorio konferenciju

Najavljeni program konferencije „Kreativna ekonomija i razvoj 2021“ otvorio je ipak dosadašnji direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj. Direktor u ostavci…

.

Vučenović: Fajgelj bio previše autonoman

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović ocenio je kao neistinitu tvrdnju Andreja Fajgelja, direktora Kulturnog centra Novog Sada u ostavci, da…

.

Andrej Fajgelj dao ostavku u KCNS

Direktor Kulturnog centra Novi Sad Andrej Fajgelj dao je neopozivu ostavku na ovu funkciju. Kako je naglasio u saopštenju, vraća…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Rodnopravnost
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo