...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Aktivizam

Ideje mladih su važnije od forme

07.02.2017.

"Poruka mladima u kulturnoj prestonici Evrope je: budite to što jeste, znate grad u kome živite, znate šta je potrebno njemu i vama i gledajte da osmislite projekte koji će pre svega biti zanimljivi i imati sadržaj, a ne da budu savršena programska ljuštura u kojoj nema ničeg uzbudljivog i interesantnog" - Vladimir Kopicl

.

"Ovo je momenat u kojem su omladina i kultura, koje su devete rupe na svirali po prioritetima, sada postali razvojna šansa grada. Ovo je prvi put da omladina i kultura dolaze u fokus i mogu da transformišu privredu, politiku i kulturu. Nama je jedan od četiri programskih mostova 'Most slobode' i to je postavljeno kao šansa našeg grada -  kreativne i samonikle industrije u gradu i omladina, koja je dobila vetar u leđa titulom omladinske presotnice Evrope 2019", rekao nam je predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021. Nemanja Milenković u okviru naše teme dana koja se bavi pripremom mladih kreativaca i stvaralaca za 2021. i novosadsko stolovanje evropskom kulturom. 

Milenković podseća da su u procesu kandidature Novog Sada za EPK (dalje Evropsku prestonicu kulture, prim.aut) tim činili mladi po godinama i donekle iskustvu, ali to su bili doktori nauka, doktorandi, masteri i taj tim može dati podstrek drugima da se pokažu i dokažu. Sam proces, odabir programa i projekata trebalo bi da traje naredne četiri godine, a "vrata su, kao i u procesu kandidature, otvorena svima, posebno mladima", kaže Milenković i dodaje da su u ovom kontekstu dva infrastruktura projekta suštinski važna - Youth Creative Polis, omladinski centar u središtu nove mikrodestinacije okružen kreativnim industrijama i Baletska i muzička škola.

milenkovic jpg

Nemanja Milenković

Koordinator projekat i menadžer za međunarodne odnose Novi Sad 2021 Vuk Radulović naglasio je da je projekat EPK drugačiji od prakse u ovoj državi jer se rukovodi aplikacionim formularom kao strategijom razvoja za pet godina, u kojoj su unapred opisani potezi koje oni planiraju da iznesu. Njihov sajt je prva adresa za mlade kreativce koji žele da najbolje iskoriste benefite EPK, a mogu im se obratiti i na info@ns2021.rs odnosno Fejsbuk stranice Novi Sad 2021.

"Jasnije je mladima kako da se uključe i ostvare svoja prava, ideje i tako doprinesu razvoju grada. Prvi savet je da pročitaju aplikacioni formular na našem sajtu i sajtu Evropske komisije da bi shvatili šta je naša vizija, ideja i šta želimo da uradimo do 2021. EPK podrazumeva je da je 2021. najvažnija godina u kojoj će grad da zabljesne u punom svetlu, ali već od 1. januara započeli smo proces podizanja kapaciteta grada kako bi on to mogo da uradi."

Radulović otkriva da NS 2021 planira programe aktivne participacije mladih i ostalih stanovnika, gde će putem programa koji će, veruje, biti realizovani već od marta mladi moći da direktno utiču na kreiranje koncepta i realizaciju projekata EPK. Drugo, raspisivaće konkurse, već su bila dva i izabrano je 135 projekata do sada. Mladi kroz projekte mogu da realizuju kreatvine potencijale i to je prilika o kojoj svako od njih sanja – imati sjanu ideju ali ne znati ko će ti pomoći.

radulovic jpg

Vuk Radulović

"Ono što je takođe značajno je mikrogranting projekat, raspisaće se poziv za građane u pojedinim delovima grada, daće im se izvesna količina novca da u svojim kvartovima realizuju kulturne projekte, koncerte, projekcije, prigode i prilike su brojne. Tu su i programi pripravništva i volonterizma, često se kaže da bez volonterizma ni nema EPK. Naš plan je da podstičemo nova pripravnička mesta, pre svega u kulturnim ustanovama ali i u privatnim kulturnim organizacijama i ponudimo izvestan broj pripravničkih mesta u našoj fondaciji početkom 2018."

Kada smo člana umetničkog saveta Novi Sad 2021 književnika Vladimira Kopicla upitali kakav bi savet dao mladoj kreativnoj osobi u vezi sa EPK, ukazao bi joj da je jedno bilo vreme kada smo bili u kandidaturi za EPK i to je određivalo donekle i poslove onih koji hoće da konkurišu s projektima i onih koji ih razmatraju.

"Mi smo dobili kandidaturu i jako je važno da dobijemo što bolje projekte. Mladom umetniku, aktivisti i stvaraocu savetujem ono što bi uvek trebalo savetovati: da budu to što jesu, da se ne ukoče time što bi bila njihova ponuda ili projektni zadatak, da imaju na umu o čemu se tu radi, koja su pravila evropskog kulturnog procesa uopšte ali da budu svesni da ne moraju sve da ih ispoštuju, niti treba da o tome samo misle. Važno je da se forme projektne, u kojima treba da ispoštujemo principe participativnosti i inkluzivnosti recimo, bude ozbiljnog sadržaja, pre svega umetničkog i kulturnog, a ne da dobijemo savršene forme bez umetničkog sadržaja."

Kopicl nam je kazao da već ima 250, 300 projekata, od kojih su njih "bar 200 slični". Naš gost je bio šokiran da izrazito multikulturalna sredina poput naše ima vrlo malo projekata koji se bave manjisnkim pitanjima, ne samo nacionalnim, već i razvojem alternativne scene, primerice. Nedostaju i projekati koji se bave medijacijom između gradskih struktura zaduženih za kulturu i takozvane nezavisne umetničke scene, u smislu projekta koji će pomoći gradskom sistemu da prazna mesta i neiskorišćene lokale ustupi za kulturne namene i da mladi kažu koja su im "bolna mesta" i kako da popune ta mesta na smislen način.

Ne želeii da zvuči demagoški, Nemanja Milenković tvrdi da će mladi koji vrede i žele naći svoj put te da će Fondacija NS 2021svakako imati nove konkurse u kojima će se obratiti mladima, ali za početak Novi Sad 2021 treba da dobije tim, prostor i kontakte, što je je "proces kog radimo s ogromnim entuzijazmom".

kopicl jpg

Foto: youtube                                     Vladimir Kopicl

"To će se desiti i ova godina nam je, kako je rekao Stiv Grin, predsednik panela Evropske komisije - nulta. Ovo su temelji koje, ako ih dobro izgradimo, moći ćemo da iznedrimo sve ovo o čemu govorimo", poentira Milenković i kao odličan primer mladima navodi Novo kulturno naselje, koje se samoinicijativno pokrenulo i zahvaljujući njihovim naporima "velika spavaona kakvo je Novo Naselje dobila je kulturni centar". 

Vuk Radulović ohrabrio je mlade bez iskustva u pisanju projekata. Naravno, jer će se njegova organizacija baviti upravo edukacijom u pisanjima projekata. Ona se  se povezala sa Deskom kreativne Evrope, Delegacijom EU i sa Evropskim pokretom u Srbiji, da bi zajednički organizovali projekte obuke u oblasti pisanja projekata za apliciranje za EU fondove.

"Već u martu ćemo imati edukaciju na Novosadskom sajmu sa Deskom kreatvine Evrope ali mimo toga, ako neko nije vičan pisanju projekata, to neće predstavljati problem jer ono što će najviše gledati umetnički direktor i Savet je kvalitet umetničkog programa koji je ponuđen. Projekat EPK se zasniva na transprentnosti i demokratičnosti, sve će se raditi na osnovu otvorenih poziva, postojaće mogućnost za prijave i komisija koja će to ocenjivati na osnovu jasno unapred određenih kriterijuma. To će sigurno početi najkasnije 2018", kaže Radulović, a Kopicl se nadovezuje:

"Poruka mladima je: budite to što jeste, znate grad u kome živite, znate šta je potrebno njemu i vama i gledajte da osmislite projekte koji će pre svega biti zanimljivi i imati sadržaj, a ne da budu savršena programska ljuštura u kojoj nema ničeg uzbudljivog i interesantnog. Svakom bih preporučio da misli na ono šta on lično jeste, kako može šta da uradi, da razvije po mogućnosti višegodišnji projekat jer ona evropska a 'bajka' o održivosti nije više bajka nego vrlo ozbiljna stvar. Talentovanima je to šansa da nešto urade, a ovima koji nisu da se ne guraju previše".

Tonski prilog poslušajte u plejeru ispod:

 

Igor Mihaljević

Možda te još zanima:

.

Konkurs za pozorišne projekte

Studentski kulturni centar Novi Sad poziva umetnike i organizacije da učestvuju na konkursu za međunarodnu koprodukciju pozorišne predstave u okviru…

.

Poziv za program "Tandem Cultural Capitals"

Оrganizacija "Tandem za kulturu" u saradnji sa sedam Evropskih prestonica kulture, uključujući i Novi Sad, otvorila je konkurs "Tandem Cultural…

.

Galerija Matice srpske slavi 60. rođendan

Galerija Matice srpske smeštena je na Trgu galerija već 60 godina. Proslavu rođendana prirediće u petak 1. juna od 18:30h.…

.

Konkurs za Letnju akademiju za mlade

U toku je prijava za Letnju akademiju za mlade i projekat "Slučaj Petrovaradin - Upravljanje istorijskim gradskim predelima", koja će biti…

.

Putovanje u Japan za umetnike i radnike u kulturi

Fondacija "Novi Sad 2021" u saradnji sa organizacijom EU–Japan Fest iz Tokija raspisala je konkurs za studijsko i istraživačko putovanje…

.

Okrugli sto o volontiranju u domenu zaštite životne sredine

Okrugli sto na temu volontiranja i zaštite životne sredine održaće se u petak, 3. novembra od 13 do 15 časova…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo