...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

EXIT treba da odgovori na novu društvenu realnost

07.02.2017.

EXIT festival nastao je pre 17 godina, a svoje aktivističke korene vuče još iz 1996. godine kada su osnivači festivala zajedno sa tadašnjim liderima studentskih pokreta organizovali studentske proteste zbog krađe na lokalnim izborima. Pokušali smo da saznamo da li je EXIT posle skoro dve decenije uspeo da održi tu aktivističku funkciju i koliko mladi to danas prepoznaju. 

.

Posle skoro 20 godina, EXIT festival je po mišljenjima mnogih konačno doživeo "smenu generacija" pa su posetioci festivala sve češće upravo milenijalsi. Pitali smo direktora EXIT festivala Dušana Kovačevića da li milenijalsi uopšte mogu da dožive EXIT kroz društveni aktivizam?

"Sva istraživanja pokazuju da je su važna društvena pitanja važnija milenijalcima nego genracijama pre i imajući u vidu da nije samo naš region problematičan, takva situacija je u celom svetu, jedino ujedinjavanjem svih progresivnih glasova i ljudi možemo pomoći", kaže Kovačević, dodajući da se u ovakvim situacijama ne možemo oslanjati na države, jer "čekanje države često može da se izjednači sa čekanjem Godoa".

Mišljenja današnje publike EXIT festivala je podeljeno. Neki sa kojima smo razgovarali kažu da bi EXIT trebalo da zadrži aspekt aktivizma, dok drugi EXIT smatraju komercijalnim festivalom.

"Mislim da bi trebalo da se bave time, pogotovo mladima."

"Prosto rade to što rade, dovode izvođače, neka se drže toga i neka poprave Petrovaradinsku tvrđavu."

"Najviše treba da se bave mladima, ali time što mladi traže način da odu odavde, a ne da ostanu."

exit photo 3

Među učesnicima studentskih protesta ’96. bila je i izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai. Ona kaže da se EXIT u narednom periodu mora više politizovati, kao i da mora ozbiljnije da pristupi trenutnim svetskim problemima.

"Možda EXIT može malo ozbiljnije da pristupi i tome kako se baviti tom novom realnošću koja nas je zadesila. I dalje postoji potreba za EXIT-om, ali ne na isti način, jer je stvarnost drugačija. EXIT mora da stvori neke nove metode kako bi odgovorili društvenim aktivizmom, na ovu i ovakvu realnost", zaključila je naša sagovornica.

exit photo 2

EXIT tim saopštio je pre nekoliko dana da je Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, uz "nezvanične pritiske", otkazao prostor za izložbu 20 godina aktivizma samo 24 sata pre početka, te je sagovornike i temu izložbe označio kao problematičnu. Direktor festivala Dušan Kovačević smatra da je taj potez loša poruka za omladinu.

"Mislim da bi univerzitet trebalo da bude ponosan na što je jedan od najvećih festivala nastao na Univerzitetu u Novom Sadu. To je bila jedna veoma pogrešna procena, da se odloži izložba. Na svu sreću izložba nije otkazana", kaže Kovačević, dodajući da je Studentski kulturni centar, u koji je izložba preseljena, takođe deo univerziteta.

Izložba o EXIT aktivizmu biće otvorena do četvrtka u SKC Fabrici, a publikaciju "20 godina EXIT aktivizma" možete pogledati ovde.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo