...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Balkanska tura tolerancije u Novom Sadu

12.10.2015.

Priština, Kumanovo, Leskovac, Sarajevo, Banja Luka, Vukovar i Novi Sad - 30 mladih iz 14 zemalja će obići ovih sedam gradova u okviru Balkanske ture tolerancije koja traje od 3. do 14. oktobra. Tokom nje će govoriti o miru, ali i slobodi da voliš onoga koga želiš. Balkanska tura tolerancije će obići gradove koji su pretrpeli rat i ratna razaranja, na ovaj ili onaj način, i u svakom od njih se održava pozorišni performans na temu (zabranjene) ljubavi.

.

Balkanska tura tolerancije je deo jednogodišnjeg projekta pod nazivom "Izvinite, da li je ova mržnja vaša?" čiji je cilj podizanje kapaciteta mladih iz postkonfliktnih područja za rad na procesima pomirenja, interkulturalnog dijaloga i borbe protiv svih vrsta govora mržnje u regionu.

Projekat je započet u Vukovaru u martu 2015, koji je simbolično odabran kao grad u kojem su, pre rata, živeli građani 30 različitih nacionalnosti. Vukovar se naziva i gradom Feniksom koji se podigao iz pepela. Rat je trajao tri meseca, a bilo je potrebno 20 godina da se ponovo izgradi. Nakon ovih tragičnih dešavanja, poverenje među građanima je narušeno i više nije kao pre.

U junu 2015, grupa mladih se ponovo sastala u Nikoziji na Kipru, kako bi gradila mostove u podeljenim gradovima.

"U Nikoziji smo razvili pozorišni performans koristeći metodologiju pozorišta potlačenih kako bismo govorili o temama kao što su govor mržnje, konflikti i ljudska prava", saošteno je nakon sastanka. Pozorište potlačenih je metodologija koja omogućava i podstiče razvoj srećnijih društava i koristi se širom sveta u svim sferama društva.

"Mi verujemo da su neformalno obrazovanje i pozorište potlačenih dobri modeli za izgradnju regionalnog mira i poštovanja različitosti Drugih kao i način za suočavanje sa prošlošću i prevazilaženje različitih interpretacija istih događaja iz prošlosti na različitim stranama", poručili su mladi uključeni u projekat.

Balkanska tura tolerancije se u Novom Sadu zaustavila 13. oktobra gde gostuje u novosadskom Studenskom kulturnom centru od 19 časova, a pripremljen je i ulični performans u centru grada.

U Novom Sadu borave mladi Jermenije, Azerbejdžana, Turske, Kipra, Grčke, Makedonije, Srbije, Kosova, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Ukrajine, Litvanije, Holandije. Oni su poručili da je "mir naše pravo koje ćemo braniti ako je potrebno, ali ukoliko ga moramo braniti, onda to znači da ono nije zagarantovano. Mir se gradi malim koracima, svaki dan. A svakodnevica nas uči koliko je mir krhka tvorevina".

Organizator Balkanske ture tolerancije je međunarodna organizacija omladinskih organizacija sa sedištem u Briselu – Youth for Exchange and Understanding. Više o organizaciji na www.yeu-international.org.

M.L.

 

 

Možda te još zanima:

.

Kad ti se san pretvori u migrantski kamp

Jedan dan prosečne mlade osobe u Srbiji i Bosni i Hercegovini teško je opisati, jer je obično vrlo dinamičan -…

.

Otvorene prijave za Balkansku stipendiju za novinarsku izuzetnost

Balkanska novinska istraživačka mreža (BIRN) otvorila je prijave za ovogodišnju Balkansku stipendiju za novinarsku izuzetnost.

.

Tiha balkanska većina obeležava 25 godina od akcije "Rimtutituki"

Exit fondacija će u petak 17. marta u Mikser hausu u Beogradu otvoriti izložbu "20 godina Exit aktivizma". Neformalna grupa…

.

Otvoreno pismo tihe balkanske većine

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu neformalna grupa istaknutih umetnika i javnih ličnosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine…

.

Edukativna biciklistička tura

Povodom Evropske nedelje mobilnosti EU info kutak Novi Sad, u saradnji sa Eko kurirom, organizuje edukativnu turističko-biciklističku vožnju od Novog…

.

Bezakonje u vožnji električnog trotineta

Poslednjih nekoliko meseci na našim ulicama primetan je najnoviji svetski trend. Kada bi imali pravo jednom da pogađate o čemu…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo