...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Akcija za Društveni centar Novi Sad

03.05.2016.

Ekipa Društvenog centra u Novom Sadu pozvala je sve ljude da stvari koje im više ne trebaju, a mogu pomoći u funkcionisanju ove slobodne zone za mlade, donesu u Kinesku četvrt i tako doprinesu novoj letnjoj sezoni ovog okupljališta.

U pozivu na akciju objavljenom na zvaničnom Facebook profilu, iz Društvenog centra su napisali da su u potrazi za stvarima koje su im neophodne za rad DC-a.

.

Photo: DC Facebook

"Pozdrav ljudi, dolaze topliji dani, pa bi moglo da padne jedno grebanje sa naše strane... Ako imate nešto od navedenog, a samo vam zauzima prostor, setite se nas", poručili su aktivisti koji se lagano pripremaju za najaktivniji deo godine.

Na spisku nepohodnih stvari za nastavak funkcionisanja DC su stolice (obične), jedna ili dve barske stolice, frižider (i onaj mali je sasvim dovoljan), usisivač, malj i traktorska guma.

Aktivisti centra su dodali da fotelja, dvoseda, troseda i sličnog nameštaja trenutno imaju dovoljno.

Društveni centar je nastao kao nezavisni centar koji je tokom postojanja organizovao više od 250 koncerata, humanitarnih akcija, umetničkih kolonija, projekcija filmova i drugih sadržaja, u prostoru koji pre njihovog angažmana bio zapuštena i ruinirana šupa na sred šetališta pored Dunava.

Ovoliki broj kulturnih dešavanja, koji su pri tom besplatni za sve građane, je definitivno nešto čime ne mogu da se podiče ni zvanične kulturne ustanove u Novom Sadu, a opet su u nekoliko navrata gradske vlasti aktiviste DC-a pokušale da izbace iz prostora i tako im onemoguće da se bave poslom koji najbolje znaju - alternativnom kulturom i slobodom mišljenja i izražavanja.

Inicijativa da se napušteni prostori u Novom Sadu daju mladima, nevladinim organizacijama i umetnicima na korišćenje, počela je intenzivnije da se probija u javnost nakon prvog "skvotovanja" kasarne Arčibald Rajs 22. decembra 2011.

Od tada, pa do danas niko iz gradskih vlasti se nije odazvao na ove zahteve sa konačnim rešenjem. Ideju da Kinesku četvrt pretvore u svojevrsni kulturni kvart, iskazali su i u Exit fondaciji i to kroz projekat "Omladinske prestonice Evrope", ali Novi Sad do sada nije uspeo da pobedi na ovom međunarodnom konkursu.

Ne samo ekpa iz DC, već i mnoge javne ličnosti, nevladine organizacije i kulturnjaci smatraju da ova četvrt treba da ostane slobodna, u javnom vlasništvu i da u njoj slobodno mogu da deluju i afirmisani umetnici i marginalci iz svih oblasti, imali novca za zakup ili ne. 


M.L.

Možda te još zanima:

.

Nove Brazde za novu scenu

Treće izdanje underground festivala "Make Vojvodina Emo Again" u organizaciji Rebuild kolektiva, biće održano 3. februara u Crnoj Kući. Uz…

.

Prevariti smrt, u dve lekcije

U novoj epizodi "Radio grafita" donosimo ispovesti dva čoveka koji su preživeli bliski susret sa smrću.

.

Ignite: Prvo pismo iz inostranstva, stiglo nam je 1995. iz Novog Sada

Kalifornijski melodik hardkor bend Ignite nastupa prvog dana EXIT- a na Explosive Stage-u. Iza njih su višedecenijska karijera, sedam studijskih…

.

Dejvid Korensvet novi Supermen?

Dejvid Korensvet je trenutno glavni kandidat za ulogu Klarka Kenta, odnosno Supermena, javlja sajt The Hollywood Reporter.

.

Matka: mesto gde živi Pan(k)slavizam

Kada pomislim na bilo koju manjinsku kulturnu instituciju pred očima su mi narodne nošnje, narodna muzika, recitali i književne večeri.…

.

WordPress zajednica stiže u Apatin

WordCampovi su neformalni događaji u organizaciji zajednice koja koristi WordPress. Kako je to jedna od najpopularnijih platformi za izradu internet…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo