...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Obrazovanje

AIESEC Global Host program - počele prijave

13.05.2015.

Ovog leta zainteresovani svih uzrasta imaju mogućnost da ugoste inostranog volontera na tri ili ssest nedelja i dovedu svet u svoj dom, poručuju iz studentske organizacije AIESEC.

.

Ovo omogućuje Global Host program, koji podrazumeva obezbeđivanje mesta za boravak volonterima na period od tri ili šest nedelja, koji iz raznih zemalja sveta dolaze u našu zemlju na volontersku praksu.

Svojim radom na projektima u osnovnim i srednjim školama, bolnicama i drugim ustanovama, kao i u nevladinim organizacijama, na različite načine će pomoći studenti iz raznih krajeva sveta. Udomljavanjem volontera ćete svoj dom ispuniti novom energijom, upoznati se sa drugačijim običajima, kulturom življenja, hranom... Uvežbaćete neki od oficijalnih stranih jezika ili naučiti novi, do tada vama nepoznati. Uz razbijanje stereotipa o pripadnicima druge nacionalnosti možete steći i dragoceno prijateljstvo za ceo život!

Program se sprovodi drugu godinu za redom u sledećim gradovima: Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Valjevo i Niš. Udomljavanje podrazumeva samo obezbeđivanje smeštaja, bez obaveze obezbeđivanja i hrane volonteru. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu host.aiesec.org.rs.

Predstavnica AIESEC-a Ana Ilić rekla je za O radio da oni koji se budu uključili u ovaj program mogu da očekuju i razne benefite koje će im studentska organizacija omogućiti u znak zahvalnosti. "Obezbedićemo našim studentima ili onim hostovima koji imaju studente u svojoj porodici, da na praksu u inostranstvo idu preko naše organizacije, ali sa popustom. Dakle, oni koji preko leta prime nekog stranog studenta mogu ostvariti popust od 50 odsto na prijave za odlazak na volontersku praksu u neku stranu zemlju. Prijave koštaju 80 evra, tako da je hostovi mogu izvršiti za 40 evra", poručila je Ana.

Ona je rekla da će potencijalni hostovi, nakon što se prijave na gore pomenutom sajtu, biti kontaktirani telefonski i sa njima će biti obavljen intervju, a da će tada dobiti i sve detaljne informacije. "Dosta benefita donosi ovaj program, ali ono što se nemože izmeriti je zapravo prijateljstvo koje nakon hostovanja ostaje zauvek", kazala je Ana.

Sazanali smo i od jedne Novosađanke kako to izgleda u praksi, a ona je ispričala da je iskustvo neverovatno, da je upoznala kulturu i jezik studentkinje koja je došla iz Turske, da su zajedno izlazile, učile i sjajno se provodile. "Prošle godine je ona sa rođakom ponovo došla u Novi Sad i obe su bile fascinirane gradom. Ove godine nameravam i ja njih da posetim, a sve u svemu bilo je to jedno fenomenalno iskustvo koje svima preporučujem", kazala je studentkinja iz Novog Sada, a ceo prilog poslušajte na kraju teksta.

AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u preko 120 zemalja sveta, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata.

Svojim programima internacionalnih praksi i organizacijom edukativnih i društveno-odgovornih projekata, AIESEC pruža mladima jedinstvenu mogućnost za lični i profesionalni razvoj.

M.L.


 

Možda te još zanima:

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Saradnja između Majkrosofta i Comtrade obrazovnih institucija

Kompanija Majkrosoft potpisala je Memorandum o razumevanju sa tri Comtrade obrazovne institucije – ITS Visokom školom strukovnih studija za informacione…

.

Global Game Jam u online formatu

Ovogodišnji Global Game Jam biće održan od 27. do 31. januara, a univerzitet Metropolitan u Beogradu je ponovo jedan od…

.

Moramo poštovati jedni druge u različitim kontekstima

Knjiga "Nejednaki" Ivane Dragičević, novinarke i urednice spoljnopolitičkog programa televizije N1, govori o globalnim političkim i ekonomskim zbivanjima kojima je…

.

Kako globalno obrazovanje uvesti u formalno?

Globalno obrazovanje odgovor je na globalne izazove i njihov uticaj na lokalne sredine. Uvođenjem takvog oblika učenja u škole značilo…

.

Ubrzani satelitski snimci promena na Zemlji

Sigurno ste nekad gledali holivudski film u kome se razmatra da li je globalno zagrevanje stvarno... Ponekad zamišljate kako to…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo