...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Špijunske vize

01.05.2024.

Stejt department će uskoro nametnuti vizna ograničenja za ljude za koje kaže da su bili uključeni u razvoj špijunskog softvera. U saopštenju za javnost piše da će biti preduzeti koraci da se zabrani ulazak u Sjedinjene Države za trinaestoro ljudi "koji su bili uključeni u razvoj i prodaju komercijalnog špijunskog softvera ili koji su članovi uže porodice umešanih". 

.

"Ovi pojedinci su omogućili ili izvukli finansijsku korist od zloupotrebe ove tehnologije, koja je ciljana na novinare, akademike, branitelje ljudskih prava, disidente i druge navodne kritičare, kao i osoblje američke vlade", navodi se u saopštenju.

Nadolazeća vizna ograničenja rezultat su politike koju je sproveo državni sekretar Antoni Blinken u februaru i izdate su u skladu sa Zakonom o imigraciji i državljanstvu, koji dozvoljava vladi da smatra da su strani državljani neprihvatljivi ako bi izdavanje vize "imalo potencijalno ozbiljne štetne spoljnopolitičke posledice po Sjedinjene Države".

U martu je Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv Tal Dilian, osnivača kompanije koja stoji iza špijunskog softvera Predator. Na meti sankcija su takođe bile Dilianove kompanije, Intelleka Consortium, poslovna menadžerka Intelleka Sara Aleksandra Fayssal Hamou i pet drugih subjekata povezanih sa tom kompanijom.

Izvor:www.theverge.com 

Možda te još zanima:

.

Aplikacije na Google Play prodavnici korišćene za špijunažu

Tri Android aplikacije na Google Play-u korišćene su za sajber špijunažu i prikupljanje obaveštajnih podataka sa ciljanih uređaja, kao što…

.

Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda

Ako vidite narandžasto svetlo na ekranu - možda vas neko posmatra.

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Hali Gali: Snepšot trenutne scene

Mlada generacija je posle dužeg vremena na ovom prostorima dobila odgovarajuću muzičku kompilaciju. Hali Gali kompilacija predstavlja presek, nove, sonične mladosti,…

.

Arsenal fest 2019: Završno veče uz velika imena

Arsenal Fest 09 završen je rano ujutro u nedelju nakon savršene letnje noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo…

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo