...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Digitalni otpad, problemi i rešenja

03.05.2024.

Dnevne aktivnosti korisnika interneta povećavaju digitalni otpad jer svaki mejl, fotografija, video ili dokument koji sačuvamo online zahteva dodatni utrošak električne energije na serverima, a karbonski otisak podiže se različitim digitalnim aktivnostima, poput striminga ili korištenja klaud servisa koji procesuiraju podatke i troše energiju, objavila je kompanija Kaspersky.

.

foto: pexels.com

Nakupljanjem starih mejlova, dvostrukih fajlova i aplikacija koje ne koristimo stvaramo digitalni nered koji dodatno crpi energiju, jer ovi sistemi onda neprestano upravljaju ponovljenim ili zastarelim podacima.

Eksperti iz ove kompanije predložili su nekoliko načina za smanjenje digitalnog otpada, među kojima su otkazivanje pretplate na nepotrebne newslettere i promotivne mejlove, čime se umanjuje tok digitalnog otpada i smanjuje opterećenje servera koji se oslobađa redovnim čišćenjem starih i nevažnih emailova.

Korištenje podataka i crpljenje energije se smanjuje kada u podešavanjima streaming platformi smanjimo rezoluciju, a ta praksa je posebno korisna kada samo slušamo nešto u pozadini i nije neophodno da se fokusiramo na sliku ili kada sadržaj gledamo na manjim ekranima gde razlika u rezoluciji nije toliko primetna, prenosi Tanjug.

Digitalni otpad se smanjuje i brisanjem starih, dupliranih ili suvišnih fajlova s cloud-servera, a korisno je i izbegavanje dupliranja fajlova na različitim uređajima i platformama. Efikasnost digitalnih resursa se povećava brisanjem dupliranih slika i snimaka. Kada je reč o aplikacijama i programima koje retko koristimo, trebalo bi ih deinstalirati, jer tako značajno utičemo na smanjenje skladištenih podataka i resursa potrebnih za njihovo održavanje.

Izvor: agencije

Možda te još zanima:

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Sajber napadi šire se planetom

U prvom kvartalu 2024. godine zabeležen je porast sajber napada na globalnom nivou za 28 odsto u odnosu na prethodni…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo